Kathak

Wat is Kathak?

Kathak is één van de acht klassieke dansstijlen uit India en komt oorspronkelijk uit het Noorden van het land. Kathak is afgeleid van het woord kathá wat in het Hindi ‘verhaal’ betekent. Kathak is dus een verhalende dansstijl die het mogelijk maakte voor Kathakars (verhalenvertellers), om religieuze en mythologische verhalen in de tempels te vertellen. De dansvorm bloeide in de 18e eeuw op doordat het door de Moghul vorsten werd verplaatst naar de hoven. Doordat er aan de hoven niet veel belangstelling was voor gedanste verhalen over God, begonnen de dansers abstractere stijlen te ontwikkelen. Deze bevatten complexe ritmen, vliegensvlugge pirouettes (chakra’s) welke worden geaccentueerd door de enkelbelletjes (de ghungru’s) en dramatische pauzes. Zo is de Kathakstijl ontwikkelt tot de stijl die we nu kennen.

Nuances

Deze dansvorm onderscheidt zich van andere klassieke Indiase dansstijlen zoals Bharata Natyam of Odissi door de lichaamshouding: de Kathakdanser staat namelijk recht, in tegenstelling tot de andere stijlen waar de danser gebogen benen staat. Ook zijn de handgebaren mudra’s) anders: bij Odissi bewegen ze in traditioneel vastgelegde mudras, maar de Kathakdanser beweegt de handen natuurlijk, afwisselend, vloeiend en scherp. Ook de gezichtsexpressie heeft geen voorgeschreven richtlijnen.

Ook is deze Indiase klassieke dansstijl de enige die Hindoe als Islamitische cultuurelementen bevat. Kathak wordt veelal solo uitgevoerd waarbij de danser met percussie- en melodie instrumenten wordt begeleid zoals de tabla, sarangi, sitar, fluit of viool. De danser en percussionist moedigen elkaar tijdens de dans aan om steeds sneller en ingewikkeldere ritmes te spelen en dansen. Dit samenspel van uitdaging tussen de tablaspeler en de Kathakdanser wordt ookwel Jugalbandhi genoemd. Liefde is nog altijd een populair onderwerp wat regelmatig terug komt in deze dansstijl.

Veelgestelde vragen

Iedereen is van harte welkom om een proefles te volgen bij Dansacademie Natraj. Tijdens deze proefles kijkt de docent zorgvuldig naar wat mogelijk is voor de deelnemer, op basis van ervaring, fysieke belastbaarheid en leergierigheid. Op die manier zorgen wij ervoor dat elke leerling op een veilige en passende manier de danskunst kan ontwikkelen.

Ja. Op aanvraag verzorgt Dansacademie Natraj speciale workshops voor mensen die minder mobiel zijn. Deze lessen worden in overleg afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de groep. Ook mensen met een fysieke beperking kunnen zo op een toegankelijke manier kennismaken met de schoonheid van Indiase klassieke dans en Bollywooddans.

De lessen bij Dansacademie Natraj zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar (juniorenklas). Daarna zijn er geen leeftijdsgrenzen: Dans is immers voor iedereen! Of je nu jong bent of volwassen: je bent nooit te oud om te dansen.

De danslessen worden gegeven volgens de traditie van de Indiase klassieke dans, en daarom vragen we om specifieke kleding per geslacht:

Voor meisjes en dames:

  • Een witte kurti (jurk tot op de knieën)
  • Een rode salwaar (broek)
  • Een rode dupatta (sjaal)

Voor jongens en heren:

  • Een blauwe kurta (lange tuniek)
  • Een witte broek
  • Een witte dupatta (sjaal)

De dupatta (sjaal) wordt op een speciale manier om de onderrug gebonden, ter ondersteuning en om rugblessures te voorkomen. Daarnaast is het verplicht om dansbelletjes (ghungroos) te dragen tijdens de lessen. Deze zijn, samen met alle andere dansattributen, verkrijgbaar via Dansacademie Natraj. Dansacademie Natraj beschikt bovendien over eigen kleermakers die de kleding op maat kunnen laten maken, zowel voor dames als voor heren. Je kunt dit eenvoudig bestellen via onze webshop of tijdens de les.

Meld je nu aan voor een proefles

Eerste les gratis!